Stévia cukrová 12 semien
Stévia cukrová (Stevia rebaudiana) je rastlina s liečivými účinkami a vysokou schopnosťou sladenia. Uvádza sa, že je až 300-krát sladšia ako sacharóza. Pestuje sa práve pre vysokú sladivosť listov (najvyššia je tesne pred kvitnutím), výbornú chuť a liečivé účinky, preto je vhodná pre diabetikov a ľudí s nadváhou. Stévia zároveň podporuje trávenie, stabilizuje hladinu cukru v krvi, pomáha pri liečbe ekzémov a akné, urýchľuje hojenie rán, zmierňuje bolesti pri uštipnutí hmyzom, antibakteriálnymi účinkami reguluje tvorbu baktérií v ústnej dutine, a tým zabraňuje tvorbe zubného kazu. Dorastá do výšky 60 – 90 cm. V priebehu vegetačného obdobia vyžaduje teplotu cca. 20°C, časté rosenie a dostatočnú zálievku. Pôdu obľubuje ľahkú a vzdušnú. Stanovište by malo byť teplé a svetlé, bez priamych slnečných lúčov. Je citlivá na chlad. V našich podmienkach je vhodné stéviu celoročne pestovať v nádobách. Zaštipovanie vrcholových výhonkov podporuje rozvetvenie. Pri prezimovaní v miestnosti bez mrazov je možné ju udržiavať ako trvalku. Je vhodná k priamej konzumácií i k sušeniu.
Semená sa vysievajú na povrch substrátu, nezasypávajú sa.