Kapusta červená - semená na klíčky 10 g
Kapusta červená - semená na klíčky - klíčky červenej kapusty sú vynikajúcim zdrojom vitamínov A a C, ako aj B, E, H, K, PP. Obsahujú tiež veľké množstvo vápnika, železa, horčíka, draslíka, síry a mnoho mikroživín, ako je jód, mangán, lítium a selén. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov posilňujú imunitný systém, nervový systém, kosti, zuby a lymfatické uzliny. Rovnako ako brokolicové klíčky obsahujú sulforafan - protirakovinovú látku, ktorá chráni naše telo pred rakovinou - jeho koncentrácia v kapustových klíčkoch je oveľa vyššia ako v samotnej kapuste. Kapustové klíčky chutia ako čerstvá hlávka kapusty.
Príprava klíčkov: Príprava klíčkov v nádobe je veľmi jednoduchá. Zvyčajne sú klíčky pripravené na konzumáciu po 5 - 7 dňoch. Semená najprv opláchneme vo vode. Potom ich vložíme do vopred oparenej misky a zalejeme prevarenou vlažnou vodou. Semená takto necháme napučať na niekoľko hodín, potom vodu zlejeme, semená opláchneme a nádobu prekryjeme gázou, zviažeme a odložíme na teplé miesto (teplota 18 - 22 °C), nevystavujeme slnečnému žiareniu. Počas tejto doby by sa mali klíčky 2-krát denne prepláchnuť vodou. Klíčky sú pripravené na konzumáciu, keď dosiahnu dĺžku 2,5 - 3 cm, prvé sa začnú objavovať po 3 dňoch. Pred konzumáciou je potrebné klíčky prepláchnuť vodou.